Георги Лозанов: Има опасност при нови избори ПП-ДБ да бъдат заместени от евентуалната нова партия на Радев

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Намираме се в качествено нова политическа ситуация и тя идва от реакцията на Мария Габриел. Това коментира в ефира на Нова телевизия политологът Цветанка Андреева за изготвения от ПП-ДБ меморандум за управление с ГЕРБ.

Полето Денков – Габриел беше пазено от коалиционните непартньори като терен на съгласието. Острата критика на Габриел променя ситуацията. Това е опит на ПП, най-вече, не толкова на ДБ, да предоговори отношенията в коалицията по начин. който върви ако си силен. Как ще свърши това? Нараства рискът. Има сериозно предупреждение от страна на Габриел, че може да отидем на избори, добави Андреева, цитирана от novini.bg.

По думите ѝ „Продължаваме промяната“ нямат против ДПС да участват в регулаторите. „Само че, ако ДПС участват през квотата на ГЕРБ, без да отнемат квота на ПП. Ако отидем на избори ще падне процента на „Продължаваме промяната“, спрямо ГЕРБ и второ в самата коалиция с ДБ“, каза още тя.
Според Георги Лозанов положението в световен мащаб е много драматично. „Откакто има перспектива Тръмп да дойде на власт, Русия започна да печели по фронтовете на Украйна. Това няма как да не се отрази на властови промени в България“, каза още той.

Вътрешнополитическият сюжет е ясен – изпълнителната власт беше на ПП-ДБ. Те имаха правителство с техния мандат с реализиране на техните цели, които бяха формирани на протестите през 2020г. Габриел влезе много устойчиво в политиката с искането за оставката на Гешев. Това показа евроатлантическата ориентация. Това са целите на 2020, които бяха поставени на улицата. Всичко това е до момента, в който трябва да се смени властта, посочи още Лозанов.

Според Лозанов след ротацията, ДПС може да участва в управлението само като част от едната или другата политическа сила.

Ще отидем на избори, ако ГЕРБ и ДПС имат самочувствието, че ще ги спечелят, за да управляват заедно, смята Лозанов. По думите му има опасност при нови избори ПП-ДБ да бъдат заместени от евентуалната нова партия на президента.

Журналистът Любчо Нешков коментира казуса с подписването на меморандума като „нисък политически дебат, който заобикаля основните теми“.

Случващото се по света определя развитието на страната. Голяма част от българските политици продължават да се движат между килера и входната врата. Продължават да помпат настроения, които са опасни в обществото. България може да бъде силна в региона. Трябва да бъде фактор там, където се намира. На юг от нас е Турция, която купува 40 изтребители F-16 и ремонтира 80. Гърция се превърна в най-големия военен център на НАТО. Република Сръбска се съюзява с Русия. За Сърбия никой не си прави илюзията, че може да бъде демократична държава. Посегна на Черна гора, посегна на Косово. Ние в момента водим дебат за някакви проценти, кой какво иска да дели и да вземе. Нито един от важните въпроси. Това е толкова безотговорно. Като онази лидерка, която твърдеше, че няма нито един български патрон в Украйна, а там нямаше нито един, който да не е български. Призовавам българските политици да се обединят, посочи още Нешков.

Журналистът попита защо ПП-ДБ искат МВнР. „Генчовска ли ще правим отново?

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО