Проф. Валерия Фол: Голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради концесия за инертни материали

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Намиращо се в Пазарджик голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради концесия на инертни материали. За това предупреждава във „Фейсбук“ известният ни учен проф. Валерия Фол.

Тя уточнява, че много малка част от светилището на Асклепий е проучена. То се намира в местността „Хайдушко кладенче („Ели дере“).

Същевременно местността „Хайдушко кладенче („Ели дере“)“ е част от земите на манастира Св. Св. Петър и Павел, построен през XIII век. Манастирът е археологически обект от национално значение и е действащ и до днес.

Ето и целият призив на проф. Валерия Фол.

Уважаеми колеги и приятели,

Започнала е процедура за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността „Хайдушко кладенце“ (наречена в концесионните документи „Ели дере“), разположена в землището на с. Паталеница, общ. Пазарджик, обл. Пазарджик. Местността „Хайдушко кладенче“ („Ели дере“ в документацията) е в подножието на светилището на Асклепий. Вероятно този терен е принадлежал на светилището, каквато е била практиката в древността. Знаем, че много малка част от светилището на Асклепий е проучена. В момента в Археологическия музей в гр. Пловдив има хубава изложба, посветена на това светилище, която можете да видите до 13 април. Същевременно местността „Хайдушко кладенче („Ели дере“)“ е част от земите на манастира Св. Св. Петър и Павел, построен през 13 век. Манастирът е археологически обект от национално значение и е действащ и до днес.

Моля директорите на Националния институт за недвижимо културно наследство и на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик да дадат отрицателни становища за даването на концесия на местността „Хайдушко кладенче“ („Ели дере“ в концесионните документи) за добив на инертни материали и да не допуснат унищожаването на прилежащата на светилището на Асклепий територия!

Моля колегите и фейсбук приятелите да оказват натиск, за да не допуснем това варварство!

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО