Тръмп продължава с опитите да забави наказателните процеси срещу себе си

29 февруари 2024 05:19  |  Света

Върховният съд на САЩ се съгласи да разгледа искане на бившия президент Доналд Тръмп за преразглеждане на съдебно решение, според което той не разполага с имунитет по водено срещу него дело, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Ройтерс това решение на Върховния съд ще спомогне плановете на Тръмп да забави наказателните процеси срещу себе си, докато се опитва да се върне на власт.

Върховните съдии спряха наказателното дело, което води срещу Тръмп специалният прокурор Джак Смит, и ще преразгледат решението на съд от по-долна инстанция. Става дума за решение, с което е отхвърлено искане на Тръмп да се признае, че разполага с имунитет, тъй като е бил президент в периода, в който предполагаемо е извършил действия, насочени срещу отмяната на победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

Върховният съд ще разгледа искането на Тръмп през седмицата, която започва на 22 април.

Специалният прокурор Джак Смит бе назначен през ноември 2022 г. През август миналата година той повдигна четири обвинения срещу Тръмп във връзка с предполагаемите опити за промяна на резултатите от изборите.

Предполага се, че колкото повече се бавят наказателните производства срещу Тръмп, толкова е това по-изгодно за него. Ако той стане отново президент, би могъл да използва правомощията си, за да сложи край на наказателното преследване срещу себе си и потенциално да се помилва по предявените обвинения.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО