СДСМ застава зад кандидатурата на Стево Пендаровски за предстоящите президентски избори

29 февруари 2024 05:19  |  Света

Ръководството на СДСМ е застанало зад кандидатурата на сегашния президент на Северна Македония Стево Пендаровски, когото ще предложи на Изпълнителния съвет на партията, който пък трябва да вземе решение и да го предложи като кандидат за президент на партията на Централния съвет, предаде БТА.

В неделя, на 3 март на конгрес на партията, Пендаровски трябва да бъде официално издигнат за кандидат за президент на СДСМ в предстоящите избори на 24 април. Това е процедурата, която председателят на СДСМ Димитър Ковачевски посочи, в интервю за телевизия Сител, за да бъде официализирано името на Стево Пендаровски, като един от кандидатите за участие в президентските избори в страната.

Ковачевски не посочи друго име, което управляващата партия е сондирала и обсъждала като кандидат, който да издигне, а попитан дали кризата с неподменените навреме лични документи е повлияла на това бившият министър на вътрешните работи Оливер Спасовски да бъде кандидатиран за президентските избори посочи, че кризата не може да бъде адресирана само до един човек.

„Оливер Спасовски е един от опитните функционери на партията, човек, който е направил много за СДСМ, не само по времето, когато е изпълнявал държавни функции”, посочи Ковачевски за бившия министър на вътрешните работи в неговото правителство, чието име също беше спрягано в медиите като вероятна кандидатура за президентските избори, издигната от СДСМ.

В отговор на въпрос, свързан с искането на най-голямата албанска партия ДСИ, но и позиция на блока от албански опозиционни партии в страната президентът да бъде избиран не в преки избори, а от парламента на Северна Македония, той посочи, че още през 2019 г. от СДСМ за заявили, че не подкрепят такава идея, с аргумента, че съществуващият изборен модел за президент в страната осигурява „ясно изразената позиция на всички етнически общности в страната, на всички граждани и на всички политически партии“.

„Не трябва да правим крачка назад в демократичните процеси”, смята Ковачевски.

По отношение на парламентарните избори, които ще се проведат заедно с втория кръг на президентските, на 8 май, Ковачевски изрази убеденост, че СДСМ и коалицията от партии, която ще бъде формирана, ще спечелят повече депутатски места от опозицията.

„Следващият мандатоносител, на 9 май, Деня на победата над фашизма, ще бъда отново аз и ще съставим проевропейското правителство, с което ще влезем в ЕС през 2030 г.”, заяви Ковачевски.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО