Финландия: Не сме забранявали на Украйна да използва наше оръжие на руска територия

29 февруари 2024 06:19  |  Света

Финландия не е забранявала използването нейно оръжие на руска територия, когато е оказвала военна помощ на Украйна, каза ръководителят на комисията по отбрана на финландския парламент Юка Копра, цитиран от обществената телевизия Yle.

По-рано командирът на Силите за отбрана на Естония Андрус Мерило, който официално ще встъпи в длъжност на 1 юли, нарече грешка решението на западните страни да ограничат използването на оръжие, предадено на Украйна, изключително на територията, която тя смята за своя.

„Доколкото ми е известно, Финландия не е въвела подобни ограничения и Украйна трябва да има правото да използва тези оръжия срещу военни цели и на руска територия“, заяви финландския парламентарист.

Според министъра на отбраната Анти Хакканен, ограниченията върху използването на оръжия са въведени главно от страни, които са предоставили на Украйна оръжейни системи с голям обсег.

От отбранителните сили коментираха пред Yle, че условие за получаване на военна помощ от НАТО и други западни страни е западните оръжия да не се използват на руска територия.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО