Мария Захарова: Споразуменията за сигурност между Киев и западните страни не променят нищо

29 февруари 2024 06:19  |  Света

Споразуменията за сигурност между Киев и западните страни не променят нищо по същество, те включват военна и финансова помощ за Украйна, каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова пред РИА Новости.

„Споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността“, които Киев подписа с редица европейски страни, включително Великобритания, Германия, Франция, Канада, Италия и Дания, вече бяха наречени „гаранции за сигурност“ в Украйна, въпреки че не се говори за „гаранции“ във всички документи и те всъщност не променят нищо“, каза тя.

Според Захарова „те само констатират това, което се случва на практика от дълго време, а именно мащабна военно-техническа и финансова помощ на режима в Киев“.

Тя даде пример, според който „като част от такова споразумение Берлин възнамерява да отдели 7 милиарда евро военна помощ на Киев до края на 2024 г. и 6 милиарда евро през следващите години, Париж – три милиарда евро тази година“.

„Лондон ще похарчи около 2,5 милиарда лири стерлинги за нуждите на въоръжените сили на Украйна, а Отава – повече от два милиарда долара“, отбеляза Захарова и добави, че „никой не е обещавал на Киев нищо повече от това дори преди подписването на тези споразумения .”

Според нея „самите представители на западните държави, които подписват подобни документи с Киев, говорят за тях като за празни и ненужни“. Така, продължи тя, италианският външен министър Антонио Таяни подчерта, че „споразумението за гаранции за сигурност“ между Италия и Украйна е „политическо и символично“ и „няма да има правна сила“.

Говорителят на руското външно министерство посочи, че Западът отдавна е дискредитирал самата концепция за „гаранции“. Тя припомни, че през февруари 2014 г. „Берлин, Париж и Варшава „не направиха нищо, за да изпълнят споразумението между легитимния президент на Украйна Виктор Янукович и опозицията, въпреки че „гарантираха“ неговото изпълнение“.

„През февруари 2015 г. Германия и Франция станаха „гаранти“ на Минския „пакет от мерки“, одобрен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, които след това бяха „погребани“ заедно с Киев, заблуждавайки цялата световна общност за искреността на своите намерения “, добави тя.

„Днес западняците отново не бързат да поемат „гаранции“ и да се ангажират с тежки задължения, а преследват само една цел – да превърнат Украйна в безвластна колония и да я използват като инструмент срещу Русия“, заключи Захарова.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО