Сделката е пред приключване! САЩ изпратиха на Турция проектодоговор за продажба на изтребители F-16

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на F-16, съобщавa държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на адмирал Зеки Актюрк, служител от министерството, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

„Министерството получи проектодоговор и съответната документация по него, изпратени от САЩ, във връзка с нашето искане за закупуване на 40 нови изтребители F-16 и оборудване за модернизация в съответствие с нуждите на командването на Военновъздушните въоръжени сили на страната ни. В проекта са включени също боеприпаси, материали и оборудване за модернизация на наличните изтребители. Съответните звена, отговорни за този тип сделки, започнаха да разглеждат предложението“, е заявил Актюрк пред репортер на TРT.

Окончателната цена на сделката ще стане ясна на финалния етап от сключване на сделката, е съобщил още той.

Турция също е изпратила предложение до американските власти, с което отправя запитване за производство на част от компонентите, необходими за модернизация на наличните изтребители на нейна територия, посочва ТРТ.

Адмирал Актюрк е коментирал и перспективата за закупуване на изтребители Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon).

„Нашият министър (Яшар Гюлер) посети Обединеното кралство, където обмени мнения по двустранни и регионални въпроси на отбраната и сигурността. Една от темите беше въпросът за Юрофайтър. Техническите преговори с членовете на консорциума продължават. Оставаме в очакване на добри новини от Германия“, е заявил служителят на министерството.

Изтребителите Юрофайтър Тайфун се произвеждат от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.

Единствено Германия, от всички страни, участнички в консорциума, все още не е дала съгласието си за сделка с Турция, припомня ТРТ Хабер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО