Ангелов: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Няма как да позволим хората да продължат да живеят с усещането, че търговците са победили държавата. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването в парламента Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) в началото на заседанието, в което се провежда изслушване на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Заседанието бе обявено за закрито, но в началото му до него бяха допуснати журналисти. На изслушването присъстват здравният министър Христо Хинков, ръководителите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) – гл. комисар Явор Серафимов и Пламен Тончев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, има и представители на Националната агенция по приходите (НАП), Агенция „Митници“, „Информационно обслужване“ АД и др. Във вторник от здравното министерство обявиха, че заповедта за забрана за износ на инсулини се удължава с още един месец.

„Ако погледнем чисто формално на нещата, със сигурност ще изкараме данни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че всеки един от хората, които са имали нужда от инсулин, са го получили. Въпросът е как това се е случило и навреме ли се е случило“, коментира Ангелов. „От всички репортажи по телевизиите, видяхме, че хората обикалят по аптеките, че аптеките връщат пациенти“, добави той. И изчете писмо от подаден сигнал за проблем с намирането на инсулин.

„Формално всеки си е получил инсулина, формално изглежда, че проблем няма. Но всички онези хора, които се оплакват, означава, че проблем има. Дали някой задържа нещо в складовете, дали някой не го дава навреме в аптеките, дали го дават в аптеките, в които имат вертикална интеграция и тези аптеки го връщат с различни видове кредитни известия, е въпрос, който подлежи на коментар и контрол“, каза още Ангелов. „Ако ние не можем да се справим с това, означава, че търговците са по-силни от държавата, от всичките институции“, допълни той. И повдигна въпроса дали СЕСПА функционира правилно.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО