Полша забранява вноса на селскостопански продукти от Русия

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти от Русия, заяви министър-председателят Доналд Туск по време на посещението във Варшава на латвийската министър-председателка Евика Силиня, която вече въведе подобна забрана, предаде Ройтерс.

Подобно на голяма част от Европа Полша също е обхваната от протести през последните няколко седмици, тъй като земеделските производители излязоха по улиците на демонстрации срещу екологичните разпоредби на Европейския съюз и това, което твърдят, че е нелоялна конкуренция от Украйна, след като блокът отмени митата върху вноса на украински стоки през 2022 г.

Туск обаче заяви, че селскостопанските продукти от Русия и Беларус също причиняват изкривяване на пазара.

„Латвия реши да въведе ембарго върху (селскостопанските) продукти от Русия“, заяви полският на пресконференция. „Ще анализираме случая с Латвия и не изключвам Полша да предприеме съответната инициатива“, добави той.

Туск заяви, че ЕС трябва „сериозно да се съсредоточи върху по-добри регулации, когато става въпрос за внос на зърнени храни и хранителни стоки от изток“.

Очаква се по-късно днес полският премиер да се срещне с представители на земеделците, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО