Париж: Русия стои зад опитите за дестабилизиране на Молдова

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Твърде вероятно е Русия да стои зад „опитите за дестабилизиране“ на Молдова, където проруските сепаратисти от Приднестровието поискаха помощ от Москва, заяви днес френската дипломация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Молдова е изправена пред все по-агресивни опити за дестабилизиране, които е твърде вероятно да са ръководени от Москва“, каза говорителят на Министерството на външните работи. „Така нареченият призив за защита на лишените от каквато и да е автономия сепаратисти, отправен вчера към Москва, е познат сценарий“, добави той.

По думите на говорителя е необходимо да се даде „колективен отпор“ на това „подновяване на агресивността на Русия“.

Властите в молдовския сепаратистки регион Приднестровие поискаха от Русия да помогне за защитата му срещу това, което те наричат „съгласуван икономически натиск“ от страна на молдовското правителство. Непризнатият сепаратистки регион, който на изток граничи със засегнатата от руската инвазия Украйна, поддържа автономно управление от правителството в Кишинев в продължение на три десетилетия с подкрепата на Москва, която има повече от хиляда руски военнослужещи, разположени там. Правителството на Молдова тази година въведе митнически наредби, според които компаниите в Приднестровието трябва да плащат вносни мита в молдовския бюджет.

„Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, на нашите сънародници, е един от приоритетите ни. Всички молби винаги се разглеждат с внимание от компетентните руски ведомства“, заяви вчера представител на Министерството на външните работи на Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО