Тежки дни за руската бойна авиация! Украинската армия свали още два изтребителя Су-34

29 февруари 2024 19:19  |  Света

Командващият украинските ВВС Николай Олешчук съобщи, че украинските въоръжени сили са свалили още два самолета Су-34 в Авдеевското и Мариуполското направление. Русия не коментира тази информация, съобщава Би Би Си.

По-рано в четвъртък Олещук съобщи за още един свален самолет.

Така, според изявления на украинските военни, пет руски самолета са били свалени през последните три дни.

Би Би Си уточнява, че в условията на война не може бързо да провери тези данни.

Forbes пише за причините, поради които броят на руските самолети, свалени от украинските въоръжени сили, може да се увеличи рязко.

„Възможно е украинските военновъздушно сили (ВВС) да са прехвърлили някои американски пускови установки Patriot към мобилни екипи за противовъздушна отбрана, които са способни бързо да се придвижват близо до фронтовата линия и да поразяват руски самолети с ракети PAC-2 (…). След това те бързо сменят позицията си и по този начин избягват контраатаки“, пише изданието на Forbes.

Изданието също така пише, че украинските въоръжени сили явно са пренасочили някои от своите установки за противовъздушна отбрана NASAMS по-близо до фронтовата линия.

Су-34 е фронтов свръхзвуков изтребител-бомбардировач, предназначен за нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели на противника в оперативна и тактическа дълбочина, както и за унищожаване на въздушни цели на противника, се казва в сертификат на сайта на руското министерство на отбраната.

На 22 декември украинските сили съобщиха за три свалени руски изтребителя-бомбардировачи Су-34. Още един самолет от този тип беше свален и на 24 декември. В края на януари Киев докладва за още един свален Су-34.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО