Андонов: Самоучастието при саниране на апартамент от 60 кв.м е около 5000 лв.

29 февруари 2024 19:34  |  България

Около 5000-5100 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата. Това каза за „Денят на живо“ Тодор Андонов от Българска строителна камара във връзка с програмите за саниране.

„Санирането започна с няколко еталонни блока, след това имаше програма за енергийно обновяване, която също включваше самоучастие от 20%. Тя претърпя неуспех. След това се премина към националната Програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По-голямата част от блоковете бяха прехвърлени в програмата, където грантът беше 100%. Началото беше изключително трудно, усвоиха се около 1,9 млрд. на два пъти“, обобщи той.

„Имаше много голям отпор, дори при 100% финансиране. Хората се страхуват да не загубят жилищата си. Организацията е много трудна. Имаме случаи, в които собствениците не искат саниране, защото смятат, че ще им вземат апартаментите. Сега вече интересът нараства, подадени бяха над 3000 кандидатури на сгради, за които са ни нужни 4 млрд., а по ПВУ имаме малко над милиард. За втория етап, където ще има 20% съфинансиране, има твърде малко желаещи“, посочи Андонов. И допълни, че два от трите варианта, предложени от Асен Василев, са приемливи – безлихвени заеми и допълнителни данъци.

По думите му изначално трябва да се промени виждането на обществото за жилищата. „У нас собствеността е доста по-висок процент, отколкото в Западна Европа. Панелните блокове са наследство от социализма. В тях живеят хора с различен социален статус, има и доста необитаеми апартаменти“, обясни той.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО