Напрежение в Москва! Църквата, в която ще бъде погребан Навални, е пропита от подкрепа за войната в Украйна

29 февруари 2024 20:19  |  Света

Алексей Навални бе християнин, който осъди инвазията в Украйна, наричайки я „едно безумно начинание, основано на лъжи“, но църквата, в която ще се състои погребението му е събирала дарения за руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Навални, най-известният руски опозиционен политик, почина внезапно на 16 февруари в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. Кремъл отхвърля обвиненията на семейството му, че е направил така, че Навални да бъде убит.

След продължили една седмица опити на възрастната майка на опозиционера да получи тялото му, поддръжниците му заявиха тази седмица, че заупокойната служба ще се състои утре в църква близо до мястото, където Навални някога е живял в югоизточната част на Москва. А след това ще бъде погребан в близко гробище.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

На кадри от видеоклип се вижда как свещеник и друг мъж стоят пред джип „Нива“ в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на „нашите воини“ в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета – всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на „Защитника на родината“

Според неделното училище децата и техните родители също така са посетили в навечерието на военния празник главната църква на руските въоръжените сили, където са се възхищавали на мозайки и витражи, посветени на исторически руски победи.

От по-отдавнашни публикации, видени от Ройтерс, става ясно, че поклонници от църквата са събрали пари за закупуване на дронове, термобельо и други артикули за руските войски. Доброволци пък са изтъкали камуфлажни мрежи, а деца са писали насърчителни писма до войници – типични прояви на подкрепа в Русия в момент, когато Путин подчерта необходимостта от национално единство, а Руската православна църква изрази пълната си подкрепа за войната.

Междувременно екипът на Навални призова хората да присъстват на траурната служба и на погребението на видния опозиционер въпреки очакваното полицейско присъствие, посочва ДПА.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО