Джо Байдън: Стрелбата по палестинци няма да помогне за преговорите

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Американският президент Джо Байдън каза, че САЩ проверяват съобщения за израелски военнослужещи, открили огън по хора, които са чакали да получат хранителни дажби в Газа, и допълни, че смята, че смъртоносният инцидент ще усложни преговорите за спиране на огъня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Знам, че ще е така“, каза Байдън пред журналисти в отговор на въпрос дали случаят ще усложни преговорите.

Здравните власти в палестинския анклав заявиха, че израелци са открили огън по хора, които са чакали за получаване на хуманитарна помощ близо до град Газа, като при това са били убити 104 палестинци и са били ранени още 280 души. Служители в местна болница казаха, че там са били докарани 10 трупа и десетки ранени.

„В момента проверяваме това“, каза Байдън. „Има две различни версии за случилото се. Все още нямам отговор“, допълни американският президент. Той посочи, че временното спиране на огъня вероятно няма да влезе в сила в понеделник, както прогнозираше по-рано. „Разговарях по телефона с хора в региона. Вероятно няма да е в понеделник, но имам надежда“, обясни Байдън.

Израел и „Хамас“, както и катарски посредници в преговорите тази седмица бяха предпазливи в изказванията си относно напредъка на разговорите за обявяване на прекратяване на огъня в Газа, където убитите от израелската армия палестинци вече са над 30 000 според местните здравни власти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО