Важните новини във ФАКТИ на 29.02.2024 г.

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Васил Божков: Ако съм на власт ще забраня хазарта

Ако съм на власт ще забраня хазарта, вреден е. Нищо няма да ѝ стане на държавата без хазарт. Това каза Васил Божков по време на учредяването на националното движение „Център“, предаде „Фокус“.

Кристина Петкова: След края на комисията „Глеб Мишин“ и след като бъдат осветлени схемите трябва да хвърчат глави

Все още нищо не е ясно, казвам го честно и директно. Има отправени покани за преговори, ще видим. От наша страна има готовност да стартираме веднага с разговорите. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПП-ДБ Кристина Петкова на въпрос докъде могат да стигнат отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в разпределението на властта.

Ивайла Бакалова: Мартин Нотариуса ми каза ужасяващи неща

Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за оказания им от Мартин Божанов – Нотариуса натиск. Имената на двамата бяха свързани с името му след разследване на Антикорупционния фонд.

Доставят нови 360 джипа за охрана на границата през май

Още през май започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата, което е рекордно количество. След два месеца започва монтирането на камери в 110-километровия участък, в който нямаше. Това каза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) главен комисар Антон Златанов в Болярово, където присъства на откриването на възстановеното Гранично полицейско управление (ГПУ).

По думите му най-важен остава кадровият ресурс. Работи се успешно за попълване на вакантните места в „Гранична полиция“. „На последния ни конкурс за 200 вакантни бройки 650 души подадоха документи, което е невиждано от доста години, т.е. за всяко място по трима кандидати, и ни дава възможност да подберем по-добрите. Лятото, когато станах директор, заварих над 700 вакантни бройки. Това е огромен недокомплект, над 10 процента“, каза Златанов.

Той посочи, че очаква след законодателни промени, Министерският съвет и парламентът да одобрят увеличаване на щата на „Гранична полиция“. „Да бъдат отпуснати 1264 бройки. Изчислили сме, че този брой е необходим, за да преустановим постоянното командироване на хора от вътрешността на страната и да оголваме градовете и страната“, коментира още Антон Златанов.

Продължава надграждането на системите за видеонаблюдение по границата. Ще получим още много техника и термовизионни камери, с които да подобрим нашата работа. Стремим се да направим нашата граница интелигентна, както е терминът в Европейския съюз и във Фронтекс, каза още Златанов.

През последните четири месеца са неутрализирани четири организирани престъпни групи за трафик на мигранти. Натискът по границата в момента е под контрол, процесът е овладян, но не е спрял. Напълно наясно сме и сме реалисти, че при затоплянето на времето, пролетта и лятото ще се засили. Нашата цел е да го държим на по-ниски нива отпреди, постоянно да надграждаме нашата дейност, заяви директорът на ГДГП.

Каракачанов: МО бърза да намаже филията преди ротацията със сделка за 400 млн. лв.

„Има една друга причина и националните медии мълчат. След глупавата сделка за „Страйкър Драгун“ тече друга за радари за 400 млн. лв. Тихомълком МО прави така, че дисквалифицира фирмата на първо място и пробутва една френска. На второ място, забележете, е американската, с която има договор за 16 изтребителя Ф16.“

Премиерът: Не искаме избори, но няма да сме параван, за да може някой да се отклони от договорените приоритети

Премиерът Николай Денков коментира, че ПП-ДБ не иска избори, но няма да се съгласи да бъде параван, за да може някой да се отклони от договорените приоритети в държавата. Ключов от тях остава борбата с корупцията, който според ПП-ДБ минава през правилата за избор на регулаторите, стана ясно от думите на министър-председателя, съобщават от БНТ.

И жандармерията ще ни връчва глоби на пътя

„Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби за нарушения на пътя. Хората в момента минават през обучения“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в ефира на бТВ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО