Създават подразделение за операции с дронове в армията

Публикувано преди 1 месец  |  България

Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще оперират с различни по вид и предназначение дронове.

Това събщи пред БНТ команидирът на Сухопътните войски ген. Деян Дешков.

Как безпилотните летателни средства промениха философията на общовойсковия бой и как навлизат в пехотните подразделения, провери екип на БНТ, който се вкючи в двудневно тактическо учение с бойни стрелби на артилеристи от 61ва механизирана Стрямска бригада на полигона „Тюлбето“ край Казанлък.

Самоходната артилерийска установка „Гвоздика“ е най-маневреното средство на въоръжение в артилерийските формирования на Сухопътните войски. Снабдена е със 122-милиметрово оръдие и боекмоплект от 40 осколъчно-фугасни снаряда.

Масовото използване на дронове в украинския конфликт промени философията за водене на съвременния общовойскови бой. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, координиране на огъня и използването им за директна атака на противника, се отчита от командването на Сухопътните ни войски и вече втора година опитът от войната се използва за обучение на нашите пехотни подразделения.

„С този дрон няма вече скрити цели и противници“, каза младши сержант Дончев – оператор на дрон.

Освен масовото навлизане на дронове от хеликоптерен тип, в Сухопътните войски от години се използва безпилотната система „Рейвън“, с много по-голям обсег на действие.

„Безпилотното разузнавателно средство дава възможност да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се свалят координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за управление на огъня“, обясни младши сержант Иванов.

Консултанти от американската армия активно подпомагат тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът отново са безпилотните апарати.

При слаба видимост, мъгла, силен вятър и обилен валеж, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват стари и изпитани разузнавателни системи, работещи чрез акустични или електромагнитни вълни.

„Радиолокационната станция може да сканира на 360 градуса на различни скорости. Горе-долу прави пълно обследване на 360 градуса за 1 минута. Може да покаже на цифровия дисплей до 600 движещи се цели едновременно, като автоматично проследява движението на всяка една цел“, поясни младши сержант Иван Делчев.

А за акустични локатори във формата на метални гъби е лека задача да засекат противниковата артилерия.

„Възможностите на системата са разузнаване на стрелящи артилерийски системи – противникови – на дълбочина до 20 км и фронт 10-12 километра“, каза капитан Васил Христов- командир на рота от батальон „ISTAR“.

Най-важният елемент, който постоянно се тренира, е скоростта:

„За да може 15-тонните машини по-най бързия начин след получаване на координатите, в рамките на 2 минути да произведат изстрели и да се изнесат от огневата позиция“, коментира капитан Стефан Стефанов – командир на самоходна артилерийска батарея.

В противен случай дроновете на противника ще засекат техните позиции и до 3 минути след това ще ги атакуват с артилерия или ударни дронове, а това безпокои командирите.

„Ние все пак сме уязвими, най-вече откъм безпилотни летателни апарати, както и високоточни оръжия, което може би поражда необходимостта от придобиване на системи за противовъздушна отбрана, с които да можем да бъдем цялостно защитени“, каза подполковник Галин Георгиев – командир на 61 Самоходен артилерийски дивизион от 61-ва бригада.

Затова се обмисля създаване на нов род войски

„Съвременният общовойскови бой показа отново възможностите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в боя. Но се заражда нов род войски, свързани специално с дроновете и системите за противодействие на същите“, каза генерал-майор Деян Дешков- командир на Сухопътните войски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 март 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО