Военен експерт предупреждава за заплаха от китайски шпионаж

Публикувано преди 1 месец  |  Света

Военен експерт предупреди за китайска шпионска заплаха.

Су Цу-юн, научен сътрудник в тайванския държавен Институт за изследване на националната сигурност и отбрана, каза, че Китай в момента разполага с флот от повече от 60 изследователски/проучвателни кораба и че Тайван не е единствената страна, която би била жертва на техните заплахи.

Коментарите на Су идват след репортаж от 27 февруари на Financial Times, в който се посочва, че Zhu Hai Yun, китайски кораб, носител на дронове, свързан с Народната освободителна армия, е направил безпрецедентно плаване по цялата дължина на източното крайбрежие на Тайван през ноември миналата година.

В допълнение се наблюдава и сериозен скок в броя на подобни нахлувания от само две през всяка от предходните три години, до девет от септември същата година.

Според анализа на Financial Times на маршрута на Zhu Hai Yun, корабът е прекарал един ден в проследяване на линията от 24 мили източно от бреговете на Тайван, демакркационна прилежаща зона на страната, пресичайки я веднъж край град Хуалиен, където се намира базата на военновъздушните сили Чиашан, и отново в канала Баши, през който китайските кораби трябва да преминат, за да стигнат до Тихия океан.

„Докато предишните нахлувания са се случвали предимно на север, юг и запад от Тайван, по-скорошният фокус е върху стратегическите води на изток“, съобщава Financial Times.

Су отбеляза, че Xiang Yang Hong 03 ще акостира на Малдивите, като този ход според него ще предизвика нервни реакции в архипелага и Индия.

Освен това, Китай преди това е изпратил шпионски кораби тип 815 от клас Dongdiao във водите край Австралия.

Тези примери показват, че Тайван не е сам, изправен пред тормоз от страна на Китай, и което е по-важно, Тайван трябва да бъде бдителен по отношение на шпионажа.

Китай често използва кораби, принадлежащи на правителствени и военни изследователски институти, за да налага претенциите си в спорните териториални води на Южнокитайско море, плавайки близо до обекти за проучване на нефт в изключителните икономически зони на Виетнам и Малайзия.

В светлината на гореспоменатите заплахи, Су препоръчва провеждането на тренировки на бойни стрелби на „червените плажове“ – плажове по западното крайбрежие на Тайван, които са смятани за най-уязвими при десант от китайски военни части. Това е подготовка за сценария, в който китайските учения ескалират в открит конфликт.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 март 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО