ВСУ: Спряхме руснаците край Авдеевка, но те се прегрупират южно от града

Публикувано преди 1 месец  |  Света

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявления на украинския военен говорител Дмитро Лихови.

Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват.

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза пред украинската телевизия, че руските сили частично контролират още две села, но настъплението им е било спряно.

Пред радио „Свобода Украйна“ Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те „прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия“.

В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. „Но нашата защита се държи“, каза той.

„Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък“, отбеляза украинският военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви вчера, че той и главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски са обсъдили с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин ситуацията на фронтовата линия в двегодишната война срещу Русия и доставките на оръжия, предаде Ройтерс, като се позова на негов пост в „Телеграм“.

„Информирахме министъра на отбраната Остин за сегашната ситуация на фронта и обсъдихме промени в най-важните сектори“, написа Умеров.

„Работим заедно за осигуряване на нуждите на украинските въоръжени сили и повишаване на боеспособността на армията“, добави той.

Междувременно главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски написа в „Телеграм“, че двамата с министъра на отбраната на Украйна са разговаряли също и с британския министър на отбраната Грант Шапс и с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин.

Сирски добави, че дискусиите са били съсредоточени върху нуждите на украинските военни и укрепване боеспособността на украинските военноморски сили с помощта на съюзниците на Киев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 март 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО