Полша иска европейско ембарго върху руското зърно

Публикувано преди 1 месец  |  Света

Полският премиер Доналд Туск заяви, че ще предложи резолюция, призоваваща ЕС да наложи ембарго върху руското зърно и друга земеделска продукция, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Туск повдигна темата за ембаргото след срещата си от миналата седмица с латвийската премиерка Евика Силиня.

Латвия стана първата страна членка на ЕС, която наложи ембарго върху руската земеделска продукция, за да се справи с дестабилизацията на националния си пазар, причинена от евтиния внос от своята съседка.

Днес по време на съвместна пресконференция във Вилнюс с литовската премиерка Ингрида Шимоните, Туск заяви, че ще поиска от Сейма, долната камара на полския парламент, да приеме резолюция, изискваща санкции от страна на ЕС.

„Днес, завръщайки се от Вилнюс, ще се обърна към председателя на Сейма във Варшава, за да предложа резолюция, призоваваща Европейската комисия да наложи цялостни санкции срещу руските и беларуски хранителни продукти“, заяви той.

Туск изрази увереност, че общоевропейско решение ще бъде по-ефективно от индивидуални решения.

„Бих предпочел да решаваме заедно, като единен ЕС, санкциите срещу Русия и Беларус относно храната и земеделските продукти“, каза той.

Туск провежда серия от срещи с лидерите на Балтийските страни, обсъждайки сигурността и икономиката в региона.

През последните седмици полските фермери проведоха протести срещу украинския земеделски внос, който според тях подбива пазара. Протестите включиха блокади на полско-украинската граница и унищожаване на някои вносни земеделски продукти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 март 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО