ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Ученици от ПГ „Свети Климент Охридски“ участваха в 16 национално състезание по информационни технологии

Публикувано преди 4 седмици  |  Общество

Състезанието се провежда за шестнадесети път и в него участваха ученици от I до ХІI клас. Целта му е да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърни технологии. Приложният характер на разработените проекти е чудесна възможност за интегриране на информационните технологии и в процеса на образование. Тази година бе отчетен рекорден брой състезатели – 167 ученици от първи до 12 клас.

Организатори на тазгодишното състезание бяха: РУО Благоевград; СЕДМО СУ „Кузман Шапкарев“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“ Благоевград.

За първа година ученици от Гимназията взеха участие в Националното състезание по Информационни технологии в Благоевград. Никола Павлов от 12 и Мартин Гидиков от 11 клас се представиха с проект в направление „Самостоятелни компютърни приложения“ – чрез софтуерен продукт с интерфейс на български език във вид на игра – „Шофирай безопасно“. Играта има за цел да симулира шофиране в реална среда, като са зададени правила, които трябва да се спазват и така се придобиват точки, ако правилата се нарушават на водача се отнемат точки, точно както е и в реално провеждания изпит пред КАТ. Нашите участници се представиха много добре.

По регламент дванадесетокласниците, получили 75% от точките на участника с най-голям резултат в класирането, получават оценка отличен (от 5,50 до 6,00) от националното състезание по Информационни технологии.

Тази оценка се признава за резултат от електронен конкурсен изпит и важи за прием в ЮЗУ “Неофит Рилски“, Благоевград по специалностите: Компютърни системи и технологии, Информационни и комуникационни технологии, Електроника, Педагогика на обучението по технологии и предприемачество, а също и в УниБИТ – София по специалностите – Информатика и компютърни науки, Информационни технологии, Компютърни науки, Информационна сигурност във „Факултет информационни науки“. Такава оценка се признава и за прием в Технически университет – гр. София.

Така Никола вече е потенциален студент в изброените висши учебни заведения. Честито! Да му пожелаем и успех при завършването.


Статията е публикувана на 2 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА