Рюте получи подкрепата на Естония и Литва за кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Рюте получи подкрепата на Естония и Литва за кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Естония и Литва изразиха своята подкрепа за кандидатурата на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, предаде БТА.

„След изчерпателни разговори можем да заявим убедеността си, че Марк Рюте е подготвен да вземе мерки за укрепването на алианса и че Естония може да подкрепи неговите амбиции“, заяви днес естонското министерство на външните работи.

Министър-председателката на страната Кая Калас, чието име също бе обсъждано за поста на оттеглящия се генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, лично заяви подкрепата си за Рюте.

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа заяви сред среща с Рюте във Вилнюс днес, че нидерландецът е един от политиците, които отрано са припознали Русия като заплаха и коренно са променили отношението си към нея. По думите на Науседа премиерът на Нидерландия се отнася с особена чувствителност и разбиране към заплахите, на които е изложен източният фланг на НАТО.

ДПА посочва, че Рюте се нуждае от гласовете на всички 32 страни членки на алианса, за да бъде назначен за генерален секретар, като засега е получил подкрепата на 28 държави, сред които САЩ, Великобритания и Германия.

От другата страна са Унгария и Румъния, чийто президент Клаус Йоханис е конкурент на Рюте за поста, отбелязва агенцията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО