Украйна насърчава своите граждани да предявят искове за военни компенсации

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Украйна насърчава своите граждани да предявят искове за военни компенсации

Украинските граждани имат възможност да започнат да подават искове за обезщетения поради причинени вреди от руската инвазия. Те могат да направят това, използвайки специално отворения регистър в Хага, заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той участва в международната конференция „Възстановяване на справедливостта за Украйна“, организирана от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия.

Предмет на регистъра по принцип са имотни щети, но той би могъл да обхване и материални и други щети, отбеляза Кулеба по време на конференцията. Ройтерс посочва, че желанието на Украйна е замразените руски активи да бъдат използвани за обезщетения на жертвите от инвазията на Москва в съседната държава, започнала през февруари 2022 г.

„Това е първата физическа стъпка, която бе направена“, каза външният министър на Украйна, като добави, че всеки може да впише иска си в регистъра от днес нататък.

„Не по-малко важно е да установим цялостен международен механизъм на обезщетяване и да конфискуваме замразените руски активи“, заяви той пред участниците във форума, на който бе обсъдено преследването на военните престъпления.

Граждани на Украйна, а и на други държави, които са понесли щети на територията на Украйна вследствие от пълномащабната руска инвазия, могат да се впишат в регистъра. Те може да го направят чрез специално приложение, което се използва и за уреждане на правни споразумения и за съхранение на документи в компютърна база данни.

Украйна очаква да бъдат подадени най-малко осем милиона персонални иска за военновременни обезщетения, заяви за Ройтерс Захар Тропин, юрист в украинското министерство на правосъдието.

През февруари Световната банка оцени, че Киев ще се нуждае от 486 милиарда долара за възстановяване на страната, която бе опустошена от руската инвазия, припомня Ройтерс, като допълва, че според Украйна тази сума нараства двойно, ако се вземат предвид обезщетенията за жертвите на войната.

Регистърът на щетите в Украйна бе отворен под егидата на Съвета на Европа и 44-те му страни членки, включително повечето държави от ЕС, а така също Великобритания, Япония и САЩ.

Създаването на регистъра бе препоръчано с резолюция от Общото събрание на ООН миналата година с цел Русия да се държи под отговорност заради инвазията в Украйна. Москва заяви, че ще направи всичко възможно за да спре „разграбването“ от страна на Запада на държавните ѝ активи с цел изплащането на репарации за Украйна, посочва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО