В Литва ще бъде разположена система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
В Литва ще бъде разположена система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

На среща във Вилнюс с президента на Литва – Гитанас Науседа, нидерландският премиер в оставка Марк Рюте съобщи днес, че Нидерландия ще разположи американската система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в Литва, съобщиха Франс прес и БТА.

„Нидерландските въоръжени сили се подготвят сега за участие в учения в Литва на една част за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза Рюте. „Границите на Литва са и граници на ЕС и на НАТО, което ги превръща и в наши граници и ние ще ги защитаваме“, добави той.

Литовският президент приветства това решение и го определи като важен етап в прилагането на европейския модел за противовъздушна отбрана на принципа на ротацията в региона на Балтийско море.

Литовското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че разполагането на „Пейтриът“ ще продължи няколко седмици.

Миналата година съюзниците от НАТО се договориха за план за краткосрочна ротация на системите за противовъздушна отбрана с наземно базиране на източния фланг на алианса в рамките на усилия за разубеждаване на Русия.

„Трябва да си спомняме, че региона на Балтийско море и целия източен фланг на НАТО представляват първа отбранителна линия на алианса“, заяви Науседа.

Общо 250 нидерландски военни вече са част от тактическа група на НАТО, ръководена от Германия и базирана в Литва. Нидерландски бойни самолети участват също в мисията на НАТО за въздушно патрулиране над балтийския регион.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО