За трети пореден месец държавната хазна е на плюс

2 април 2024 22:34  |  България

Бюджетът към края на март се очаква да приключи с излишък в размер на 400 млн. лв., или 0,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на България, съобщава Министерството на финансите, базирайки се на предварителни данни.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) през първото тримесечие на тази година нарастват с около 7,5% спрямо същия период на 2023 г. и се очаква да бъдат в размер на 15,8 млрд. лв. – увеличение с 1,1 млрд. лв.

От Финансовото ведомство напомнят, че в края на март Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) изплати в пълен размер всички задължения към производители на електрическа енергия в изпълнение на разпоредба от Закона за енергетиката.

Във финансовото ведомство отчитат базов ефект в частта на другите данъци основно в две направления. Първо, целевите вноски от производителите на електрическа енергия по бюджета на ФСЕС намаляват във връзка с нормализирането на цените на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса.

Второ, постъпленията намаляват от временната солидарна вноска за дружествата и местата на стопанска дейност от Съюза, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването за генерираните свръхпечалби съгласно европейския регламент от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО