САЩ заявиха, че не са имали предварителна информация за удара срещу иранското консулство в Дамаск

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
САЩ заявиха, че не са имали предварителна информация за удара срещу иранското консулство в Дамаск

САЩ нямат предварителна информация за въздушния удар срещу иранското консулство в Дамаск, заявиха американски представители, съобщиха Ройтерс и БТА.

Според Иран ударът е извършен от Израел, като при него са загинали двама генерали и петима съветници по военни въпроси, членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, както вече ФАКТИ съобщи.

Неназован американски представител заяви, че малко преди вчерашната атака Израел е съобщил на САЩ, че ще предприеме действия в Сирия, но не е казал каква е целта им. Вторият американски служител заяви снощи, че Израел „не ни е уведомил предварително“. И двамата представители пожелаха анонимност.

Иран съобщи днес, че ще отмъсти на Израел за удара, поразил консулството в сирийската столица. Израел не пое отговорност за нападението, което уби седем членове на иранските Гвардейци на Революцията, елитна паравоенна и шпионска организация.

САЩ нямат нищо общо с удара по консулството на Иран в Дамаск, заяви пък Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, предаде Франс прес. „Не сме били замесени по никакъв начин в това“, допълни Кърби.

Ударът породи опасения от ескалация на конфликта в Близкия изток, отбелязва Франс прес.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО