Мощно земетресение разтърси остров Тайван ВИДЕО

3 април 2024 05:19  |  Света
Мощно земетресение разтърси остров Тайван ВИДЕО

Мощно земетресение разтърси целия остров Тайван рано в сряда, срути сгради в южен град и предизвика цунами, което достигна бреговете на южните японски острови.

Това съобщи АП.

Според тайванската метеорологична служба магнитудът на земетресението е 7,2 по Рихтер.

Японската телевизия Ен Ейч Кей пък съобщи в същото време за земетресение с магнитуд от 7,5 край югозападните брегове на Япония. Има издадено предупреждение за цунами за южната префектура Окинава.

„Евакуирайте се на по-високи места, не се обръщайте назад“, посъветва водещ на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Тайванските власти издадоха предупреждение за цунами в крайбрежните райони.

„Земетресението може да предизвика цунами, което ще засегне Тайван. Предупреждението за цунами е издадено, за да напомни на жителите на крайбрежните райони да бъдат бдителни“, се казва в съобщение, изпратено до местните по мобилните им телефони.

🚨BREAKING: Multiple buildings have reportedly collapsed in Taiwan following a preliminary 7.5 magnitude earthquake.

The video is reportedly from Hualien, Taiwan.pic.twitter.com/qIrOkkAzWY

— AJ Huber (@Huberton) April 3, 2024

Пететажна сграда в слабонаселения тайвански град Хуалиен се оказа силно повредена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса. В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари сгради и облицовъчни панели от някои по-нови офис комплекси.

Buildings are collapsing due to earthquake and then there is a tsunami threat too as per the predictions, these are difficult times, please pray for the people of Taiwan pic.twitter.com/iAg7AVkZdl pic.twitter.com/DWuHBxGUcj

— U M A R (@Agrumpycomedian) April 3, 2024

Движението на влаковете на 23-милионния остров беше преустановено, както и на метрото в Тайпе. В столицата обаче нещата бързо се нормализираха, децата отидоха на училище, а сутрешното пътуване изглеждаше нормално.

Японската метеорологична агенция съобщи, че вълна цунами с височина 30 см е била засечена на брега на остров Йонагуни около 15 минути след земетресението.

🚨BREAKING: 7.5 magnitude earthquake in Taiwan #earthquake
The shaking was so bad that people commuting to work stopped.pic.twitter.com/jNgUZm9pMl

— AJ Huber (@Huberton) April 3, 2024

Сеизмолозите казаха, че вълните вероятно са засегнали и бреговете на островите Мияко и Яеяма. Силите за самоотбрана на Япония изпратиха самолети, за да съберат информация за въздействието на цунамито в района на Окинава, и подготвят убежища за евакуираните, ако се наложи.

🚨BREAKING: A landslide caused by a 7.5 magnitude earthquake in Taiwan.pic.twitter.com/SmFRxqmgvw

— AJ Huber (@Huberton) April 3, 2024

БТА припомня, че земетресение удари близо до източното крайбрежие на Тайван малко преди 08:00 ч. местно време (09:00 ч. японско време, 00:00 ч. по Гринуич). Магнитудът му е оценен на 7,5 от Японската метеорологична агенция, 7,4 от Геофизичиния институт на САЩ (USGS) и 7,2 от Тайванската метеорологична агенция.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО