Близо 2 часа Байдън убеждавал Си Дзинпин Китай да не въоръжава Русия

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Близо 2 часа Байдън убеждавал Си Дзинпин Китай да не въоръжава Русия

Белият дом публикува комюнике от дългия – почти двучасов – телефонен разговор между президента Байдън и китайския президент Си Дзинпин, съобщи Би Би Си.

В него са изброени много проблеми в отношенията между двете сили, но е спомената само една тема, свързана с войната в Украйна, и тя е формулирана по следния начин: „Байдън изрази загриженост относно подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база и въздействието на това върху европейската и трансатлантическата сигурност“.

В изявленията на администрацията тази теза не беше доразвита, но по-рано във вторник анонимен събеседник на информационна агенция АФП беше малко по-конкретен по нея, макар и с текстови припокривания с последващо изявление: „Наистина виждаме, че Китай е започнал да помага за възстановяването на руската отбранителна индустриална база“. Той заяви, че Китай доставя на Русия компоненти, които позволяват „малко по малко изграждането на руския потенциал в Украйна, а това, разбира се, има дългосрочно въздействие върху европейската сигурност“.

Подобна формулировка се съдържаше и в стенограмата от закрития и анонимен брифинг преди разговора, публикувана на уебсайта на Белия дом. Високопоставен служител на администрацията добави, че френският външен министър Стефан Сежурне е изтъкнал подобни съображения по време на посещението си в Пекин на 1 април. В публикуваните коментари Сежурне заяви, че очаква Пекин да изпрати „ясни сигнали“ на Москва, тъй като прекратяването на войната в Украйна е в интерес на цялата световна общност, включително и на Китай.

Китайското комюнике, разпространено от официалната информационна агенция Синхуа, е още по-оскъдно: „Двамата държавни глави обмениха мнения по украинската криза и ситуацията на Корейския полуостров“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО