Да изминеш незабелязано 1300 километра в небето над Русия: атаката на Украйна не е била извършена с дронове

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Да изминеш незабелязано 1300 километра в небето над Русия: атаката на Украйна не е била извършена с дронове

Украйна нанесе удари по обекти в Татарстан – на 1300 километра от украинската граница. Атаките са безпрецедентни, но има една подробност, която не носи добри новини за Киев.

Вчера бе съобщено, че украинските сили с безпилотни машини са успели да ударят завод за производство на дронове дълбоко в Русия – град Елабуга в Татарстан, както и петролна рафинерия Нижнекамск.

Атаката по петролната рафинерия е изключително рентабилна за Украйна, защото нанася финансови щети на врага, и е възможно да е била извършена с дронове. Не такава стоят нещата в Елабуга обаче. Авиационният експерт Валерий Романенко, позовавайки се на разпространени видеа от атаката, смята, че там е бил използван модифициран лек самолет, а не дрон.

Той каза, че до известна степен е останал разочарован, когато е видял, че всъщност става въпрос за лекомоторен самолет с дистанционно управление. Причината е, че този самолет е много скъп, невъзможно е масово производство, и всъщност цената на този самолет надвишава щетите, нанесени на руския завод.

За Нижнекамск (става дума за петролната рафинерия) си струва, защото резултатът е многократно по-голям от разходите, тъй като и дроновете са по-евтини, посочи Романенко, но за Елабуга по думите му е допусната грешка.

Големият въпрос е как украинските дронове/самолети са успели да преминат 1300 километра дълбоко в Русия незабелязано. Според Романенко украинските служби са подбрали подходящ маршрут, заобикалящ зоните на покритие на руския радар, като са летели на ниска надморска височина: до 100 метра. Романенко казва, че Русия сега ще си вземе урок и ще разположи там системи за противовъздушна отбрана.

Според авиационния експерт Украйна сега се нуждае от пълноценен дрон с голям обсег на действие. Тогава руската отбранителна индустрия наистина ще почувства ударите на Украйна. Сега това са само моментни успехи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО