Експерти: Главчев съгласува служебния кабинет с президента

Публикувано преди 3 седмици  |  България
Експерти: Главчев съгласува служебния кабинет с президента

Много е важно кои ще са министри в служебния кабинет, особено при липса на закон за служебния кабинет. Важно е да се взираме в работата на служебните министри. Ние помним експертите на президента Радев и какво направиха. Например сделка с „Буташ“, която е много трудно да бъде развалена. България трябва да плаща 13 години капацитета, който е включен. Това заяви журналистът Емилия Милчева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

По думите ѝ има разбирателство между кандидата за служебен премиер Димитър Главчев и президента Радев относно състава на служебния кабинет. „Има синхрон, за да не се бави подписването на указа“, каза още тя.

Процедурата, по която се избира служебен премиер предполага повече нива на контрол, смята политологът Стойчо Стойчев. „Всички кандидати за служебен министър-председател преди това са получили подкрепа от парламента, което е допълнителен филтър. След което президентът избира. Димитър Главчев е получил доверието на залата в НС, след което президентът му е гласувал доверие.

Стойчев също е на мнение, че тече кореспонденция между Главчев и президента за избора на служебни министри. „Радев публично изигра своето недоволство от промените в Конституцията само пред ПП-ДБ. Публично каза, че няма да се меси в избора на служебен кабинет, но е ясно, че без неговата санкция няма как да стане. В МС няма да се появят лица, които да са неприемливи за Президентството“, отбеляза Стойчев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО