Буданов разкри ужасна новина за Украйна: Путин е изградил железопътен коридор в окупираните територии

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Буданов разкри ужасна новина за Украйна: Путин е изградил железопътен коридор в окупираните територии

Русия почти е построила железопътна линия в южната част на Украйна, която ще служи като алтернативен логистичен маршрут на Кримския мост, който често е обект на атаки с дронове и ракети, предаде The Telegraph.

Началникът на военното разузнаване на Киев Кирило Буданов заяви: „Русия всъщност строи железопътна линия вече повече от година, за да се свърже с нашите временно окупирани южни територии. Този процес е почти завършен и може да представлява сериозен проблем за нас“.

Железопътният коридор е дълъг над 700 километра и стига от Ростов на Дон в Русия до Севастопол в окупирания Крим. Шефът на украинското разузнаване заяви, че новата ЖП линия ще бъде мишена на украинските сили, но не разкри повече подробности.

Заради огромната си територия още от съветско време Русия използва основно железопътния транспорт за военна логистика. Трасето преминава през ключови територии в окупираната част на Украйна, включително Мариупол и Бердянск.

Владимир Путин, руският президент, обяви на митинг след победата си на фалшивите избори миналия месец, че ключов сегмент от железопътната линия е завършен. „Ще продължим тази работа и скоро влакове ще пътуват чак до Крим и това ще бъде друг алтернативен маршрут, в допълнение към Кримския мост“, каза Путин.

Русия превзе части от Южна и Източна Украйна през първите месеци на инвазията през 2022 г., създавайки „сухопътен мост“ към Крим. Украйна атакува и сериозно повреди Керченския мост два пъти след нахлуването, като пътният и железопътният трафик през моста често биват спирани поради заплахата от нови удари. Разрушаването на моста си остава цел номер едно за Украйна, която обаче не получава исканите ракети с далечен обсег от своите партньори в НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО