Камелия Нейкова: Такава комбинация на избори „2 в 1“ не сме имали досега

Публикувано преди 3 седмици  |  България
Камелия Нейкова: Такава комбинация на избори „2 в 1“ не сме имали досега

ЦИК очаква указ за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат. Но все пак, доколкото в изборния кодекс е определен изпълнител на дейностите за компютърната обработка на данните от гласуване и за отпечатването на бюлетините и доставката на хартията за машинно гласуване, по отношение на дейностите за самото машинно гласуване няма определен изпълнител. И се налага да провеждаме процедура, която е свързана с доста по-дълги технологични срокове. И колкото и да бъдат скъсени тези срокове, за да бъде оптимизиран целия процес, се налага около 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка. А това в рамките на 60 дни, колкото е активния период за провеждане на избори, е доста дълъг период, който забавя всички дейности. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Тя допълни, че се търсят възможни варианти, ако вотът е 2 в 1. Дали ще бъдат 2 в 1 или на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, това означава, че ще се спестят разходи по логистика и транспорт и разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Но това означава, че трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес, не само по отношение на ЦИК, а всички, които имат отношения в процеса, каза още тя.

По думите ѝ двата избора имат своите специфични особености и една от най-важната е тази с избирателните права. В изборите за европейски парламент има изискване за уседналост, а за НС няма. На евроизборите секции извън страната се откриват в държави членки на ЕС. А извън ЕС – само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство. При избори за НС може да има секции из целия свят, в зависимост от броя заявления за гласуване, обясни Нейкова. Когато изборите са на една и съща дата с тази комбинация, има изискване в изборния кодекс за бюлетините – те трябва да бъдат с различен цвят на полиграфическата картина на гърба. А когато се изтегли жребия за изборите за членове на ЕП, и партията получи съответен номер, тя го запазва и в бюлетината за избор на народни представители, когато е регистрирана за участие на двата вида избори, уточни още шефката на ЦИК. Вероятно ще може да се гласува с една машина на двата вида избори, но все още няма решение на комисията. Тя допълни, че държавата разполага с малко повече от 12 хиляди устройства за гласуване. Фирма, отговорна за машините, няма. Те са държавна собственост. Обичайно изпълнител на дейностите, свързани с машинното гласуване, е „Сиела Норма, тъй като само тя подава оферта в обявените ни обществени поръчки“. ЦИК разполага със софтуер за избор на народни представители и ще трябва да се обърне сериозно внимание при изработването на електронни бюлетини. Това ще бъде предмет на договаряне с евентуалния изпълнител, каза още тя.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО