САЩ разобличиха огромна лъжа на Русия за атентата в „Крокус сити хол“

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
САЩ разобличиха огромна лъжа на Русия за атентата в „Крокус сити хол“

Американското разузнаване е споделило с руските служби строго специфична информация за готвения атентат в Русия, но местните власти са го пренебрегнали, което е огромен пропуск за режима на Владимир Путин.

The Washington Post предаде, че две седмици преди клането край Москва в зала „Крокус сити хол“ американските служители са казали на Москва, че има риск от терористично нападение. Въпросната зала, където по-късно бяха убити над 140 души, е била спомената като потенциална мишена. Президентът Путин тогава пренебрегна тази разузнавателна информация и дори я нарече провокация от страна на Вашингтон.

Високата степен на конкретност, предадена в предупреждението, подчертава увереността на Вашингтон, че „Ислямска държава“ е подготвяла нападение, което застрашава голям брой цивилни, и директно противоречи на твърденията на Москва, че предупрежденията на САЩ са твърде общи, за да помогнат за предотвратяване на нападението.

За пръв път става ясно, че американците са предали изключително конкретна разузнавателна информация на Русия. Това повдига нови въпроси за това защо руските власти не са предприели по-строги мерки за защита на мястото, където въоръжени мъже убиха повече от 140 души и подпалиха сградата. Реакцията на Русия след атаката също беше странна – режимът на Путин веднага обвини Украйна, без да има каквито и да е доказателства за това.

Атаката допълнително подкопа образа на силата и сигурността, който руският лидер иска да предаде, и разкри фундаментални слабости в апарата за сигурност на нацията, който беше погълнат от повече от две години пълномащабна война в Украйна. Според анализатори и наблюдатели на руската политика служителите на Путин изглеждат по-загрижени да заглушат политическото несъгласие и опозицията срещу президента, отколкото да изкоренят терористичните заговори.

Шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че САЩ са изпратили на Москва информация за потенциална атака, но тя е била „твърде обща“. В миналото Русия с благодарност приемаше помощта от Съединените щати. Два пъти по време на администрацията на президента Доналд Тръмп Путин благодари на американците за споделянето на информация, която помогна за предотвратяването на терористичните атаки в Санкт Петербург през 2017 и 2019 г. Украйна, от своя страна, нарече абсурдни твърденията на руснаците, че е замесена в атентата в „Крокус сити хол“. Москва не предостави нито едно доказателство за тази теория, а дори напротив, марионетката на Путин – Александър Лукашенко, обори твърденията, че терористите са се опитали да избягат в Украйна след атаката.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО