Руската армия превзе Водяное, напредва към Часов Яр

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Руската армия превзе Водяное, напредва към Часов Яр

Руските окупатори са превзели село Водяное в Донецка област, предаде УНИАН, позовавайки се на информация на Телеграм канала DeepState. „Линията на съприкосновение край Вербовое се изяснява“, се казва в съобщението.

Институтът за изследване на войната (ISW) също съобщи, че руснаците са напреднали западно от Авдеевка, включително към село Водяное. Руската армия бележи напредък във важна част на Донецка област: в посока Часов Яр. Украинският военен Владимир Черняк разкри пред „Киев 24“, че руснаците имат заповед да превземат населеното място и се придвижват към позициите на ЗСУ.

Превземане на Часов Яр ще даде огромно предимство на руската армия. Към момента обаче украинските сили отблъскват щурмовете на врага и държат позициите си. Украинските войски сега правят всичко възможно, за да попречат на врага да се приближи до града.

Според Черняк руската армия няма ограничения в използването на артилерия и жива сила – за разлика от Киев. При поставяне от Путин на политическата заповед да се превземе градът, врагът насочва всичките си ресурси в тази посока.

На този фон говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че администрацията на Джо Байдън ще продължи да търси начини да предостави на Украйна „спешна подкрепа“ – докато пакетът от 60 милиарда долара продължава да е блокиран от републиканците в Конгреса. Белият дом признава, че украинските командири на място трябва да вземат трудни решения за това как да пестят боеприпаси и да задържат позицията си. Киев изпитва критичен недостиг на снаряди и определени оръжия.

Русия е използвала над 3000 управляеми въздушни бомби, 600 безпилотни самолета и 400 ракети срещу Украйна през март, заяви на този фон президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. Русия е засилила кампанията си на въздушни удари на далечни разстояния по украинската енергийна инфраструктура през последните две седмици, унищожавайки още една част от системата, която вече е пострадала от предишни руски бомбардировки. Отделно от това Русия увеличи използването на управляеми бомби, хвърляни от въздуха, в районите на фронтовата линия през последните месеци. Те са хвърляни от военни самолети, намиращи се в контролираната от Русия територия, и пикират към целите си с висока скорост.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО