За първи път от 12 години: Ердоган ще посети Ирак

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
За първи път от 12 години: Ердоган ще посети Ирак

Турските медии информират, че президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, ще има наситена програма през април и май, включваща редица пътувания и срещи с чуждестранни лидери. Планира се Ердоган да посети Ирак на 22 април, предава турската телевизия 24 ТВ и БТА.

Това ще бъде първата му визита в Ирак от 12 години. Последното посещение на Ердоган в Ирак бе през 2012 г. (в качеството на премиер).

Посещението на турския президент в Багдад се подготвя активно през последните седмици. Планира се по време на визитата да бъдат подписани споразумения и меморандуми, включително в сферата на борбата с тероризма, както и за засилване на двустранното сътрудничество.

Турските медии писаха наскоро, че идните месеци се очаква турските въоръжени сили да проведат нова военна операция в Северен Ирак срещу бойците от Кюрдската работническа партия, които имат бази там. Турция иска да има подкрепата на иракските власти за офанзивата, включително за съвместни действия.

По информация на телевизия А-Хабер на 24 април се планира в Турция да пристигне германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

През май се предвижда държавният глава Ердоган да посети САЩ. Очаква се той да се срещне с американския президент Джо Байдън на 9 май.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис също се очаква да посетят Турция през май, посочва А-Хабер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО