Москва: Украйна не е единствената тестова площадка на САЩ за биологични оръжия

3 април 2024 17:19  |  Света
Москва: Украйна не е единствената тестова площадка на САЩ за биологични оръжия

Украйна не е единствената тестова площадка на Съединените щати за биологични оръжия. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

По негови думи Вашингтон поглежда и към други бивши съветски страни.

„Осигуряването на медицинска и биологична сигурност на територията на Шанхайската организация за сътрудничество остава сериозно предизвикателство. Както многократно беше заявявано на нашите срещи, има неопровержими доказателства за мащабна биологична дейност на Вашингтон в Украйна“, посочи той по време на 19-ата годишна среща на секретарите на съветите за сигурност от страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в Астана, столицата на Казахстан.

„Украйна не е единствената страна, която се превръща в тестова площадка за биологични оръжия. На други бивши съветски страни също е хвърлено око“, отбеляза секретарят на руския Съвет за сигурност.

Ето защо е изключително важно да се обсъдят начините за осигуряване на биологична сигурност в рамките на ШОС, добави той.

„Смятаме, че е от изключителна важност да се създаде механизъм за редовни експертни консултации по биосигурност в платформата на ШОС, който ще включва в частност министерствата на външните работи на страните членки“, отбеляза Патрушев.

В началото на войната Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава – с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за „реформиране“ на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

Въпреки твърденията си обаче до този момент Русия не е предоставила доказателства за съществуването на такива лаборатории в Украйна.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО