За да стане генерален секретар на НАТО, Рюте се нуждае от подкрепата на още четири държави

3 април 2024 18:19  |  Света
За да стане генерален секретар на НАТО, Рюте се нуждае от подкрепата на още четири държави

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте трябва да спечели доверието на правителствата на още четири страни, за да стане следващият генерален секретар на НАТО. Това са Унгария, Румъния, Словакия и Турция, отбелязва Euractiv, цитирана от Фокус.

Рюте и неговите поддръжници са изправени пред много пречки в надпреварата за поста, които биха могли да забявят вземането на решения със седмици, подчертават от редакцията.

Рюте е основният претендент за мястото на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Дипломатите от Алианса бяха уверени, че следващият лидер ще бъде избран през първата седмица на април по повод срещата на външните министри на НАТО и честванията на 75-ата годишнина от основаването му.

Неочакваната поява на кандидатурата на румънския президент Клаус Йоханис обаче промени всичко, защото мнозина смятаха, че за Рюте всичко вече е решено. А сега трябва да спечели доверието на правителствата на Унгария, Румъния, Словакия и Турция.

Авторите на материала отбелязват, че поради факта, че външните министри обсъждат този въпрос по време на среща в Брюксел, не е ясно дали той ще бъде решен преди последната министерска среща, която ще се проведе в Прага на 30-31 май преди срещата на върха на лидерите във Вашингтон (9-11 юли).

„Мисля, че най-късно бихме искали да видим това решено преди срещата на върха във Вашингтон“, коментира американският посланик Джулиан Смит.

Мандатът на Столтенберг изтича на 1 октомври. Той заема поста от десет години. Неговият мандат бе подновен три пъти. Процесът на назначаване на нов ръководител е неформален и затворен, а списъкът с критерии затруднява получаването на конкретна представа кой може да заеме позицията.

Марк Рюте вече е подкрепен от четирима членове на Алианса, а именно Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Следователно такава подкрепа трябва да му гарантира „безпрепятствен път към поста“.

Освен това няколко дипломати от НАТО разкриха, че никой от поддръжниците на Рюте не е решил да подкрепи Йоханис за поста.

„Дебатът продължава относно квалификацията и на двамата от тези много впечатляващи лидери и ние ще продължим да обсъждаме плюсовете и минусите, докато не постигнем консенсус“, уточни Смит.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след среща с Рюте миналия месец, че иска следващият генерален секретар на НАТО да се заеме по-сериозно с борбата с тероризма и да „вземе предвид чувствителните въпроси на съюзниците извън ЕС“.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обаче обяви, че правителството на премиера Виктор Орбан се противопоставя на кандидатурата на Рюте, защото той критикува състоянието на върховенството на закона в страната.

Румъния има свой кандидат, докато Словакия е в разгара на изборен процес. Няколко дипломати от НАТО, които подкрепят Рюте, изразиха увереност, че и Анкара, и Будапеща могат да бъдат убедени през следващите седмици да застанат зад кандидатурата на нидерландеца.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО