Финландия е в траур! Тормоз е мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки

3 април 2024 19:19  |  Света
Финландия е в траур! Тормоз е мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки

Финландската полиция съобщи днес, че тормоз е бил мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки, при която загина 12-годишно дете, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Заподозреният каза, че е бил тормозен и тази информация беше потвърдена при разследването на полицията“, съобщиха органите на реда в изявление.

Момчето, извършило вчерашната стрелба, е донесло оръжието на свой роднина в училището „Виертола“ близо до Хелзинки и стреляло по три 12-годишни деца. Извършителят бил преместен в училището в началото на 2024 г., казаха следователи.

Знамената в страната бяха днес наполовина свалени в памет на починалия ученик. Другите две деца остават в болница.

„Днес открихме, че тормоз е бил мотивът за трагедията“, каза следователят Марко Сарка пред Ройтерс.

Предварителната полицейска проверка потвърди, че момчето е било тормозено, заявиха следователи в отделно изявление. Сарка отказа да даде информация по въпроса. Полицията не е съобщила дали атаката е била насочена към определени ученици.

Във Финландия се наблюдава ръст на тормоза в училищата, като 8,6% от учениците на около 12-годишна възраст казват, че са тормозени поне веднъж в седмицата, в сравнение с 2019 г., когато делът им е бил 7,2%, сочи проучване от миналата година, извършено от финландския здравен институт.

Разрешителното за оръжието, използвано при атаката, е на роднина на заподозрения, заяви полицията. Все още не е ясно как нападателят се е сдобил с него.

„Този въпрос се разследва от полицията отделно“, заявиха следователи.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО