Мария Захарова: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли само войни и разрушения

3 април 2024 19:19  |  Света
Мария Захарова: Историята на НАТО е пълна с агресивни приключения, донесли само войни и разрушения

Русия заяви, че НАТО се е върнала към мисленето на Студената война, съобщава „Ройтерс“. Тази седмица Алиансът отбелязва 75 години от създаването си.

„Днес в отношенията с Русия блокът се върна към настройките от Студената война“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По нейни думи НАТО няма място в „многополюсния свят“, който Москва твърди, че се стреми да изгради, за да сложи край на господството на САЩ. Въпреки това Алиансът остава във фокуса на руското внимание.

Президентът Владимир Путин започна своята „специална военна операция“ в Украйна през 2022 г. с цел да попречи на НАТО да разшири присъствието си близо до Русия. Войната обаче послужи за стимулиране на Алианса, който се разшири до 32 страни членки чрез приемането на Финландия и Швеция.

Министрите на външните работи на НАТО днес се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят предложения, които ще дадат на Алианса по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна.

Западните правителства твърдят, че помагат на Украйна да се бори за оцеляването си предвид инвазията на Русия.

Захарова посочи, че историята на НАТО е „пълна с агресивни приключения, донесли войни и разрушения на много нации“, а годишнината му не е повод за празнуване.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО