Еманюел Макрон: Няма да се наложи намеса на САЩ или НАТО след изпращане на френски войски в Украйна

3 април 2024 19:19  |  Света
Еманюел Макрон: Няма да се наложи намеса на САЩ или НАТО след изпращане на френски войски в Украйна

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон увери съюзниците си, че ако Париж изпрати войски в Украйна и Русия ги нападне, няма да се наложи намесата на силите на НАТО или САЩ, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на официални лица, пожелали анонимност.

„Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън бе загрижена, че Русия може да атакува френски войски, ако такива бъдат изпратени в Украйна“, цитира изданието думите на представител на Вашингтон.

Той добави, че това може да доведе до въвличането на Франция и евентуално на други западни страни в конфликта.

Според вестника перспективата за присъствие на западен персонал в Украйна, както цивилен, така и военен, повдига належащи въпроси за това как трябва да реагират съюзниците, ако някой от тях загине поради руски удар.

Но Макрон увери Вашингтон, че при това развитие на събитията няма да се наложи тяхната намеса.

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж ще направи всичко, за да попречи на Москва „да спечели тази война“. По думите му западните държави са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, но все още не е възможно да се постигне консенсус по въпроса.

По-късно Макрон, който предизвика политическа буря с изявлението си както в страната, така и сред съюзниците си в НАТО, отбеляза, че думите му са били внимателно обмислени. Той също така посочи, че Париж няма „граници и червени линии“ по въпроса за помощта на Киев.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО