САЩ са предупредили Кремъл: „Крокус сити хол“ може да стане мишена на атака! Москва: Това е информационна провокация

3 април 2024 21:19  |  Света

Повече от две седмици преди терористите да извършат кървавото нападение в Подмосковието, правителството на САЩ е уведомило руски официални лица, че популярната концертна зала „Крокус сити хол“ е потенциална мишена, твърдят запознати американски служители, цитирани от в. „Вашингтон пост“, пише БТА.

Определянето от страна на САЩ на концертната зала „Крокус сити хол“ като потенциална мишена – нещо, което не бе съобщавано досега – повдига нови въпроси за това защо руските власти не са предприели по-строги превантивни мерки на мястото, където въоръжени терористи убиха над 140 души. Клон на „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, което е най-смъртоносното в Русия от 20 години насам. Представители на САЩ публично заявиха, че групировката, известна като „Ислямска държава-Хорасан“, „носи цялата отговорност“, но руският президент Владимир Путин се опита да хвърли вината върху Украйна.

Нападението още повече накърни имиджа на сила и сигурност, който руският лидер се опитва да внуши, и разкри основни слабости в националния апарат за сигурност, който е погълнат от продължилата повече от две години война в Украйна, пише американското издание. Според анализатори и наблюдатели на руската политика руските спецслужби са по-загрижени да заглушат политическото инакомисилие и опозицията срещу президента, отколкото да предотвратят терористични заговори, отбелязва „Вашингтон пост“.

Самият руски лидер публично отхвърли предупрежденията на САЩ само три дни преди атаката на 22 март, като ги нарече „откровен шантаж“ и опити за „сплашване и дестабилизиране на нашето общество“, посочва вестникът.

Говорителят на Кремъл не отговори на запитване на „Вашингтон пост“ относно изнесената информация за предупреждението за „Крокус сити хол“. Вчера обаче ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви пред журналисти в Москва, цитиран от държавната информационна агенция „Интерфакс“, че информацията, която САЩ са споделили, била „твърде обща и не ни е позволила да идентифицираме напълно тези, които са извършили това ужасно престъпление“.

Наришкин посочи, че в отговор на получаването на американската разузнавателна информация Русия е „предприела подходящи мерки за предотвратяване“ на нападението, посочва „Вашингтон пост“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече днес информационна провокация, публикацията на „Вашингтон пост“, че САЩ са предупредили Русия за възможно терористично нападение в зала „Крокус сити хол“, предаде ТАСС.

„Вече толкова сме свикнали с американските информационни провокации и с отказа им от собствените им изявления, че искам да ви помоля да получите от американската страна фактически материал по тази тема. С други думи кога и на кого са предавали тази информация“, каза на пресконференция говорителката.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО