Шефът на „Хамас“: Спиране на огъня само при изтегляне на израелската армия от Газа

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Шефът на „Хамас“: Спиране на огъня само при изтегляне на израелската армия от Газа

Лидерът на радикалната палестинска групировка „Хамас“ Исмаил Хания обяви днес, че движението му стои твърдо зад поставените си условия за спиране на огъня в ивицата Газа, включително за изтеглянето на израелските войски от крайбрежната територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Ние държим на нашите изисквания: трайно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на врага от ивицата Газа, завръщане на разселените хора в домовете им, допускането на цялата хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората в Газа, възстановяване на ивицата, вдигане на блокадата и сключването на почтена сделка за размяна на (държани в Израел палестински) затворници (със заложници)“, заяви Хания в реч в телевизионен ефир по случай днешния Ден на Йерусалим.

Така нареченият Ден Ал Кудс (Ден на Йерусалим на арабски) се отбелязва в Иран от Иранската революция през 1979 г. насам в последния ден на рамазана в знак на солидарност с палестинците.

Междувременно САЩ обявиха, че не очакват израелският удар, който причини смъртта на седем хуманитарни работници на неправителствената организация „Световна централна кухня“ в ивицата Газа да повлияе на преговорите за освобождаване на държаните от „Хамас“ израелски заложници в замяна на пуснати на свобода от Израел палестински затворници.

„Преговорите за прекратяване на огъня и за споразумение за заложниците са в ход. Не очаквам да бъде оказано някакво особено влияние върху преговорите във връзка с този удар“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО