Край на мъките за шофьорите: Без стикер за „Гражданска отговорност“ на предното стъкло

Публикувано преди 2 месеца  |  България
Край на мъките за шофьорите: Без стикер за „Гражданска отговорност“ на предното стъкло

Стикерът за наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ повече няма да боде очите на шофьорите, защото ще бъде преместен от стъклото на самата застрахователна полица.

Това предвижда проект за промени в Кодекса за застраховането, изготвен от Министерството на финансите и внесен от Министерския съвет в Народното събрание, отбеляза novini.bg.

Това обаче ще бъде само временно, в рамките на преходен период, докато омразната лепенка, издавана от Гаранционния фонд, не отпадне напълно от 1 януари 2027 г.

До 31 декември 2026 г. стикерът под формата на холограмен знак ще се лепи върху застрахователната полица. А от началото на 2027 г. той ще бъде заменен от машинночетим двумерен баркод.

Предстои да бъде приета наредба, която да уреди издаването на знака в рамките на преходния период до края на 2026 г., в случай че влязат в сила предвидените изменения в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отпадане на залепването на стикера на предното стъкло, посочиха от Комисията за финансов надзор пред „Телеграф“.

Знакът, който ще се лепи върху полицата, вероятно ще бъде холограма с номер и няма да съдържа всички досегашни реквизити на стикера.

Така и цената му ще се намали, евентуално наполовина от сегашните 1,40 лева, които се плащат от водачите на автомобили, посочиха застрахователни експерти. Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна.

А кодът, който от 2027 г. ще я замени, ще предоставя директна връзка със системата на Гаранционния фонд, където ще се прави справка дали за съответното превозно средство има сключена „Гражданска отговорност“.

В рамките на общественото обсъждане на промените в застрахователния кодекс МФ е получило куп предложения от потребители и от застрахователни компании за отпадане на стикера като напълно ненужен.

В свой коментар един от най-големите застрахователи категорично възразява срещу холограмата на застрахователната полица, защото така на практика се затвърждава съществуващото положение, без да има обществена необходимост от това.

Предложението стикерът да се замени с код на полицата е на компанията и то е прието по принцип от МФ, само че с преходен срок.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО