Бени Ганц призова: Задължителни избори през септември

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Бени Ганц призова: Задължителни избори през септември

В днешна реч членът на военния кабинет на Израел Бени Ганц призова за произвеждане парламентарни избори през септември, тъй като правителството на премиера Бенямин Нетаняху е под натиск у дома и в чужбина заради войната в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Трябва да се договорим за дата за избори през септември, когато почти ще се е навършила една година от началото на войната“, каза Ганц в предаван по телевизията брифинг.

„Определянето на такава дата ще ни позволи да продължим военните усилия и в същото време ще дадем сигнал на гражданите на Израел“, и така скоро ще се възстанови доверието им в нас, каза Ганц.

През последните дни хиляди израелци излязоха по улиците с искане за нови избори. Мнозина критикуваха Нетаняху и дадоха израз на гнева си, породен от отношението на правителството към 134 израелски заложници, които все още са държани в Газа, шест месеца след началото на войната.

Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на Израел, многократно изключи предсрочни избори, които социологически проучвания сочат, че ще загуби. Нетаняху подчертава, че избори насред война ще бъдат единствено от полза на „Хамас“– ислямисткото движение, което управляваше Газа.

Миналата сряда партията на Нетаняху „Ликуд“ каза, че Ганц трябва „да спре да се ангажира с политика на дребно“ по време на войната. „Избори сега ще доведат до парализа, разделение, ще нанесат вреда върху боевете в Рафа и фатален удар върху шансовете за сделка за заложниците“, каза „Ликуд“.

Ганц, бивш армейски генерал, се присъедини към правителството на Нетаняху в първите дни на войната като жест на политическо единство по време на кризата. Проучванията сочат, че партията му ще заеме челна позиция на избори и той би бил фаворит за премиерския пост.

Нетаняху се зарече да върне заложниците у дома и да унищожи Хамас, въпреки че не е ясно как Израел би могъл да го направи, а експерти се съмняват, че това дори е възможно.

Допитванията показват, че повечето израелци не одобряват начина, по който Нетаняху ръководи страната и води войната след извършената на 7 октомври от „Хамас“ атака срещу общности в Южен Израел. При нападението около 1200 души бяха убити, а десетки взети заложници, по израелските данни.

Ако няма предсрочни избори, следващите редовни избори за парламент трябва да бъдат произведени на 27 октомври 2026 г., според Централната избирателна комисия на Израел.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО