Спешна мобилизация! Украинският парламент ще гласува скоро

Публикувано преди 2 месеца  |  Света
Спешна мобилизация! Украинският парламент ще гласува скоро

Законопроектът за мобилизацията вече е обсъден в комисията на Върховната рада и ще бъде внесен в залата на следващото заседание. Това съобщи в сряда председателят на парламента на Украйна Руслан Стефанчук, цитиран от УНИАН.

„Доколкото съм информиран, този законопроект вече е обсъден в комисията на Върховната рада. Сега се подготвя сравнителна таблица за второ четене и наистина се надявам, че на следващото заседание този законопроект ще бъде внесен в залата на Върховната рада“, подчерта Стефанчук.

Председателят на Върховната Рада отбеляза, че всички разбират важността на законопроекта за мобилизацията.

„Но ние се движим, включително чрез не само един закон. Президентът подписа законопроект, който беше приет във Върховната Рада за намаляване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години. Също така, друг законопроект, който беше приет от Върховната Рада относно създаване на електронен акаунт на военнообвързаните.Освен това има още един законопроект, който също установява определени гаранции за нашите военни. Сега работим всъщност по четвъртия законопроект – това са промени в Закона за мобилизацията, който ясно ще установи критерии за справедливост за изпълнение от гражданите на Украйна на техния дълг да защитават Отечеството“, подчерта Стефанчук.

Той допълни, че ресорната комисия по много демократичен начин и чрез сложни дискусии е приключила разглеждането му.

Още веднъж подчертавам, че съм убеден, че ще имаме потенциал да го внесем в залата на Върховната Рада на следващото заседание на Радата“, завърши Стефанчук.

Припомняме, че през декември стана ясно, че Украйна трябва да прати на фронта още 500 000 военни.

Украйна удължи военните действия и мобилизацията с още 90 дни, считано от 14 февруари.

Президентът Володимир Зеленски за първи път обяви военно положение и обща мобилизация на 24 февруари 2022 г., след като започна войната с Русия. Оттогава мярката е удължавана многократно.

Преди това украинският парламент удължи военното положение и мобилизацията от ноември 2023 г. до 14 февруари 2024 г.

На 5 февруари Зеленски внесе предложение в парламента за удължаване на двете мерки с още 90 дни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО