Григор Лилов: След кокаиновия кораб в Бургас и рейса му във Варна депутатът Настимир Ананиев – обект на EU заповед за „белото”

10 април 2024 19:34  |  България

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация (цитирам):

–––––––––-

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за

* организирана престъпна група;

* незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества;

* изпиране на приходи, придобити от престъпление;

* с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.

––––––––––––––––––––––––––––

Обиските и претърсванията бяха извършени на адреси на фирми на депутата Настимир Ананиев – на бул. „Александър Стамболийски“ 84 и ул. „Парчевич“ 41 в София

Депутатът обаче заяви, че полиция е влязла само в един офис на негова фирма и и каза, че тя не е обект на разследване от страна на Белгия.

.

Настимир Ананиев е собственик на две компании – „Анимекс“ и „Слийв Блум“, които са регистрирани на първия адрес.

Едната компания е с предмет на дейност почти всичко, а втората е счетоводна къща. Управители на дружествата са бащата на депутата от ПП-ДБ – Анани Ананиев и съпругата му Петя Ананиева. Третата фирма е „Келтик Дриймс“, което се занимава с недвижими имоти. Партньорите му там са ирландски граждани.

На същия адрес на бул. „Стамболийски” е компания, свързана с криптопирамидата „Nexo” – „Форекс капитал”, в която навремето Ананиев също участваше.

======================

Настимир Ананиев е роден на 17 юли 1975 г. в София.

Роднина е на бившата видна деятелка, депупатка, вицепремиерка на БКП/БСП Нора Ананиева.

Негов роднина е и Кирил Ананиев – несменяем зам.министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов, на служебни кабинети, министър на здравеопазването, а също така министър на финансдите при последното правителство на Бойко Борисов,

.

През 2014 г. Ананиев става депутат от Реформаторския блок (коалиция на „Демократи за силна България”, „България на гражданите” на Меглена Кунева, СДС, „Народна партия Свобода и Достойнство и Български земеделски народен съюз), която е част от управлението на Бойко Бориков и ГЕРБ. Тогава е и председател на Комисията по транспорт и съобщения на парламента.

През 2018 г. създава партия „ВОЛТ”.

На първите и вторите парламентарни избори през 2021 г. тя е част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ на Майчето Манолова.,

На третите избори през ноември 2021 г. става мандатоносител на Промяната и съответно – техен депутат в парламента.

Сега е заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ, заместник-председател на Комисията за транспорт и съобщения и член на временната комисия за Нотариуса.

.

Настимир Ананиев е собственик на две компании – „Анимекс“ и „Слийв Блум“, съдружник в дружеството „Келтик Дриймс“, а преди сегашното му депутатство е участвал в 13 фирми.

Бил е член на съвета на директорите на компанията „Нефтогазсервиз“ заедно с руски граждани.

.

Покрай скандала с международната криптопирамида „Nexo” нашумя общата му фирма „Форекс капитал” с Анатолий Тренчев (и Коста Кънчев) – ключови фигури и основатели на тази структура. Тогава той прехвърли дяловете си на белгийския гражданин Ян Хойвелманс. (прокуратурата в края на мин. г. прекрати разследването у нас срещу „Nexo”|

На този линк са няколко поста от мое разследване за „Nexo”

https://www.facebook.com/profile/100003178455564/search/…

.

Бизнесменството му стартира от училищни лавки. Във връзка с тях има страховит скандал, подаден до органите на МВР от родители, написаха навремето някои медии (например „Народ”), който се коментираше и в sоциалните мрежи.

Но никъде не бяха посочени документи, което поставя под съмнение версията в тези публикации.

=

Самият Настимир Ананиев заяви, че е обект на политическа бухалка от родната прокуратура и МВР.

(горкият – обърка ги с държавата Белгия)

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО