Байдън отново призова Конгреса да одобри допълнителното финансиране за Украйна и Израел

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Байдън отново призова Конгреса да одобри допълнителното финансиране за Украйна и Израел

Американският президент Джо Байдън се срещна вчера в Овалния кабинет на Белия дом с чешкия премиер Петър Фиала и използва случая отново да призове Камарата на представителите в Конгреса на САЩ да приеме незабавно вече одобреното от Сената допълнително финансиране за Украйна и Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Визитата на Фиала последва съобщение на чешкото правителство, че изпраща 1 милион артилерийски боеприпаса на Украйна, които според Киев са му крайно необходими на бойното поле срещу руската инвазия. С посещението Байдън иска да изтъкне усилията, които други държави полагат за оказване на подкрепа на Украйна.

„Както Чехия помни, Русия няма да се спре в Украйна“, каза Байдън. Той призова Конгреса да одобри допълнителното финансиране, за да могат САЩ да дадат своя принос в помощ на Украйна. „Те трябва да направят това сега“, заяви Байдън.

Руският президент Владимир Путин „няма да спре и ще застраши Европа, САЩ и целия свят, ако не бъде спрян в Украйна“, добави президентът, цитиран от Франс прес.

Фиала похвали Байдън за водещата му роля в подкрепата за Украйна, като добави: „Ние също правим всичко по силите си“.

„През 1968 г. видях руски танкове по улиците на моя град и не искам да виждам това отново“, заяви чешкият министър-председател.

Американският президент Байдън нарече Чехия „голям съюзник“ в НАТО, а Фиала отбеляза, че решението на страната му да купи изтребители F-35 от САЩ ще укрепи значително сътрудничеството и сигурността на двете страни.

Байдън приветства инициативата на Чехия за общи покупки на артилерийски боеприпаси извън Европейския съюз в подкрепа на Украйна. От няколко месеца Чехия полага усилия да убеди други държави да финансират фонд за покупка на боеприпаси, които ЕС не е в състояние да произведе в достатъчни количества.

Колкото до плана за помощ, председателят на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън – каза в неделя, че възнамерява да представи законопроект за помощ за Израел след масираната иранска атака с ракети и дронове през уикенда, но не каза какво ще прави по въпроса за финансовата помощ за Украйна.

Вчера Белият дом се противопостави на този подход.

„Няма да приемем нито един текст“ само за Израел. Това няма да помогне нито на Израел, нито на Украйна. То само ще забави така необходимата помощ“, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

САЩ – най-големият военен поддръжник на Украйна – не са изпращали значителна помощ на Киев от декември 2022 г. Без тези средства „Украйна ще загуби войната“, предупреди наскоро президентът Володимир Зеленски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО