Киев се отдръпнал в последния момент от споразумение с Москва за корабоплаването в Черно море

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Киев се отдръпнал в последния момент от споразумение с Москва за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са били много близо до постигане на споразумение за корабоплаването в Черно море миналия месец, но Киев се е оттеглил в последния момент, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР. Агенцията се позовава на четири източника, запознати с въпроса.

Пожелалите анонимност източници информират, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и са договорили споразумение по текста, който е трябвало да бъде обявен от Анкара. Един от източниците е заявил, че „в последния момент Украйна внезапно се е оттеглила и сделката е била провалена“. Останалите трима душа са потвърдили тази версия на събитията.

Все още не е ясно каква е причината за решението на Киев. Русия, Украйна и Турция са отказали коментар.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да защити черноморския корабен коридор, обхващащ западното ѝ крайбрежие близо до Румъния и България.

Разговорите по споразумението за корабоплаване, за които не е било съобщавано досега, хвърлят светлина върху тихата дипломация, протичаща зад кулисите, за начините да се накарат двете враждуващи страни да преговарят дори това да е само за търговското корабоплаване, коментира Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО