Искрен Иванов: Отговорът на Израел ще покаже дали това бе само единична атака или начало на война

Публикувано преди 1 месец  |  България
Искрен Иванов: Отговорът на Израел ще покаже дали това бе само единична атака или начало на война

Дали нападението на Иран над Израел е единичната атака или начало на нова война – това много зависи от начина, по който Израел ще отвърне.

Това заяви пред Евронюз България експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов.

За мен опциите са две: единият вариант е Израел да заложи на конвенционална стратегия. Това ще се случи, ако консервативното крило в правителството на Нетаняху окаже натиск за по-широк отговор. Това може да подпали по-мащабна война в Близкия изток.

Вторият вариант е Израел да заложи на асиметрична стратегия -да кажем, с кибератаки. ЦАХАЛ има цял набор от инструменти, с който може да направи това.

Според мен се приближаваме към втория сценарий, защото вече има натиск от страна на САЩ и не само. Цялата международна общност не иска ескалация, защото това означава един втори фронт. Първият е Украйна, сега Близкият изток ако пламне – кризата става глобална.

Може би Иран и Израел ще се опитат да „изнесат“ конфликта в Газа или в някой друг регион, но не бива да изключваме и първия сценарий, защото когато си в коалиция с ултраконсервативни хасиди, понякога въпросът да отговориш или не е въпрос на политическо оцеляване.

Уникалното на тази криза е, че тя не напомня на предишните в този регион. Имаме противопоставяне между Израел и Иран, но а тази антиизраелска коалиция участват недържавни актьори – Хамас, Хизбула, „Мюсюлмански братя“… Всички трансгранични терористични мрежи в момента воюват заедно с Иран срещу Израел.

Аз не изключвам първия сценарий, защото Израел си дава сметка, че психологическият ефект е много важен. Но без подкрепата на САЩ, е твърде възможно в един момент самият Нетаняху да направи компромис.

Забележете, че американският президент казва „ние сме твърдо на страната на Израел“, но никъде не споменава Нетаняху.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО