Бойко Найденов за казуса с Живко Коцев: Това че до момента си бил свидетел не те пази от повдигането на обвинения

Публикувано преди 1 месец  |  България
Бойко Найденов за казуса с Живко Коцев: Това че до момента си бил свидетел не те пази от повдигането на обвинения

Това че до момента си бил свидетел не те предпазва от повдигането на обвинения“, каза в предаването „Тази сутрин“ Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба и бивш зам.-главен прокурор, по повод казуса с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

„След повдигане на обвинението може да се вземе мярка за неотклонение. Може да има ограничения в придвижването, в напускането на страната, но това не означава, че човек е виновен. Може изобщо обвинението да не бъде внесено в съда“, уточни Найденов.
Аз специално не знам какво има в кориците на делото. Това, което изтече по медиите, ако е вярно, то във всеки случай той сам дава обяснения, че е член на някаква престъпна група. Той казва, че е знаел, че са контрабандисти. Получавал е подаръци. Тук ме навежда на мисълта, че може да бъде търсена отговорност, ако са му давали вещи, за да извърши или да не извърши нещо по служба. Това са само предположения. Четох някъде, че ще бъде повдигнато обвинение по служба, което е по-трудно доказуемо. Не знам какво ще измислят колегите. Най-вероятно те имат повече данни и доказателство“, посочи той.

„Наказателно процесуалния кодекс забранява да се повдигат обвинения по самопризнания. Ако това е единственото доказателство, то не може да бъде основание за повдигане на обвинение. Първо трябва да е доказано престъпление. За да има престъпна група, трябва да има престъпна група“, коментира бившият директор на Националната следствена служба.
„Не бих се ангажирал с твърдението, че това е организирана престъпна група. Това може да го реши само съдът. Ако ние говорим за тях така, те могат да заведат дело срещу нас. Лесно е да се твърди нещо, но е трудно да се докаже“, допълни той.

„Течът на информация от прокуратурата ще изпълни друга задача, но не и целите на Наказателно-процесуалния кодекс, а именно наказване на лице, извършило престъпление. Снимките могат единствено да послужат като косвени доказателства, че дадени лица се познават и са били по едно и също време на едно и също място. Ако твърдят, че не се познават, това е доказателство, че се. За мен пуделът с парите няма никакво значение за разследването. Наличието на някакви пари някъде нищо не говори. Правят се внушения“, подчерта бившият зам.-главен прокурор.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО