Глас народен! Мнозинството от иранците не желае война с Израел

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Глас народен! Мнозинството от иранците не желае война с Израел

Въпреки иранската атака срещу Израел Техеран няма интерес от ескалация на конфликта, смята заместник-ръководителят на института за ирански изследвания към Австрийската академия на науките, Ариане Садйед, цитирана от австрийската новинарска агенция АПА. Иран не може да си позволи да финансира война, а населението не подкрепя действията на режима на моллите, каза Садйед днес в интервю за АПА.

Иран се представя пред иранците като „могъща сила в региона, която дава пример“, но „хората не стоят зад него [Иран] идеологически“, каза Садйед. Вече има мнозинство, което повече не подкрепя режима и намира нападението срещу Израел за „израз на сила“, който е „напълно ненужен“ и крие определена опасност. Експертката подчертава, че и дори много иранци да намират политическите действия на Израел за „проблематични“, те не желаят Техеран да се намесва, защото в Иран има прекалено много проблеми, с които трябва да се справят първо. А нова вълна протести срещу управлението е малко вероятна, смята Садйед, тъй като няма средства за протести няма. Международните санкции отслабиха значително иранската икономика, като инфлацията в страната достигна около 50 %.

Последният голям протест през 2022 г. беше брутално потушен- тогава хиляди души излязоха по улиците след смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, която беше арестувана заради неправилно носена забрадка, припомня АПА. Твърди се, че повече от 270 души са загинали в протестната вълна, а най-малко седем демонстранти са били екзекутирани.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО